Når det kommer til vores bil er der ingen tvivl. Den skal synes og have service hvert år. På den måde er vi sikre på, at den fungerer optimalt i flest mulig år.

Når det kommer til kroppen er det desværre de færreste, der synes det er nødvendigt. ”Hvorfor skulle jeg dog bruge tid og penge på det? Jeg har det jo meget godt”, er en ganske hyppig kommentar.

Men der er mange gode grunde til alligevel at give din krop en masse opmærksomhed også i perioder, hvor den ikke gør ondt eller bliver syg konstant. For at blive i bil-metaforen vil de fleste biler også kunne holde sig kørende i et rigelig højt tempo til at køre på motorvejen til trods for, at den ikke er blevet vedligeholdt.

Muligvis er der få mislyde og den støjer måske i det hele taget lidt mere end før i tiden, men vi lægger ikke mærke til det, for det er jo kommet snigende gradvist og ganske langsomt. Men pludselig en dag brænder bilen sammen midt i en overhaling med 120 i timen… Og vi bander og svovler og siger noget i stil med ”for pokker, hvor er det også uheldigt”.

Men det var ikke uheld, hvilket mekanikeren da også tydeligt fortæller os: motoren kunne simpelthen ikke klare mere fordi rørene var fuldstændig sodede til og flere dele var tæret.

Og historien er fuldstændig parallel når det kommer til kroppen.

Vores blodkar lukkes til af plak, vores lymfekar blokeres af affaldsstoffer og manglende bevægelse, vores muskler og led bliver gradvist stivere og vores organer mister lige så stille deres effektivitet – ja faktisk kan leverens ydeevne være helt nede på 25% uden at det kan registreres på vores levertal, og med de fleste af vores andre organer er historien den samme.

Og det har selvfølgelig konsekvenser i form af smerter, migræne, livsstilssygdomme og andre former for ubehag i kroppen – ofte uden at vi kan sætte fingeren på hvorfor det er kommet. Og som i historien om bilen, brænder vi pludselig sammen mens vi har fuld fart på. Og så har vi det med at sige ”øv, hvor var det dog uheldigt”.

Men det har ikke noget med uheld at gøre, og den gode nyhed er, at vi ved regelmæssig vedligeholdelse kan holde vores krop frisk og velfungerende i mange, mange år.

Hermed en opfordring til dig, der gerne vil have at din krop er en medspiller og ikke en modspiller: Lav regelmæssige udrensninger og brug kropsterapi jævnligt selv i gode perioder. Jeg vil meget gerne hjælpe dig med det!